Contact


Tom Smetsers
Beeldend Kunstenaar


Tuindersweg 1
5953 TD Reuver
Nederland

T+31 (0) 6 25 29 00 16
E: info@tomsmetsers.nl


Tom Smetsers, Tegelen 1982            

Geïnspireerd door exotische schelpen uit zilte zeeën ontwikkelde Tom Smetsers een heel eigen vormentaal, die inmiddels de verre stranden ontgroeid is. Zijn sculpturen, in omvang variërend van zo’n veertig centimeter tot meer dan manshoog, zijn gemaakt van gepatineerd koper, vaak gecombineerd met blank glas, of van cortenstaal. 

Op jonge leeftijd raakt Tom – tijdens atelierbezoek in zijn dorp – gefascineerd door de mogelijkheid om in alle vrijheid beeldende kunst te maken. Pas op zijn tweeëntwintigste ontwaken zijn eigen ambities in deze richting. Een formele opleiding zit er dan niet meer in, zijn ambachtelijke kennis en vaardigheden doet hij op bij enkele gevestigde kunstenaars, onder wie zijn vader. Al vrij snel richt hij een atelier in voor zichzelf en vervolgt hij zijn eigen weg. 

Zelden werkt hij vooraf een ontwerp uit op papier. De sculpturen ontstaan in zijn hoofd en wonen daar voor korte of langere tijd voor zijn handen het initiatief nemen. Met alleen zijn instinct als kompas is hij daarbij op zoek naar rust en evenwicht, naar verfijning en harmonie, de juiste vorm, de goede verhoudingen. Passend en metend, met eindeloos geduld en met zijn ogen als belangrijkste keurmeesters. Draaiingen en rondingen moeten als vloeiende lijnen gezien kunnen worden; alleen dan hebben ze bestaansrecht.150 kopie