Contact


Tom Smetsers
Beeldend Kunstenaar


Tuindersweg 1
5953 TD Reuver
Nederland

T+31 (0) 6 25 29 00 16
E: info@tomsmetsers.nl


Woonwenz, Venlo 2012

Het was een oorlogsdaad, de aanleg begin zeventiende eeuw van de Fossa Eugeniana tussen Maas en Rijn. Met dit kanaal wilden de Spanjaarden de maashandel van de afgescheiden Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden dwarsbomen en omleiden naar Antwerpen; een nekslag voor Rotterdam en Amsterdam.

Op oude kaarten staat het tracé van de Fossa Eugeniana als een lijn ingetekend, die een scherpe knik maakt bij verschillende plaatsen aan het kanaal. Dit gegeven inspireerde Tom Smetsers tot het creëren van een denkbeeldige lijn door Park Rijnbeek in Venlo; hier vlakbij stroomt ’t Rienke, een restant van het waterwerk. De lijn wordt gemarkeerd door acht objecten, in de vorm van omgekeerde kanaaldelen, die verwijzen naar de plaatsen langs de Fossa. 

Het kunstwerk, in cortenstaal en glas, was een opdracht van woningcorporatie Woonwenz, die in Park Rijnbeek twee appartementengebouwen realiseerde. Deze zijn genoemd naar landvoogdes hertogin Isabella Clara Eugenia en legeraanvoerder markies Ambrosius Spinola, respectievelijk bestuurlijk en uitvoerend verantwoordelijk voor het project.